„Dla rodziny, dziecko – rodzic - rodzina”

Zadanie realizowane przez Stowarzyszenie dla Rodzin w ramach dofinansowania ze środków Wojewody Mazowieckiego

Czas trwania zadania -  od czerwca do grudnia 2015 roku

Beneficjenci: Mieszkańcy Województwa Mazowieckiego. Działania kierowane są do dzieci, młodzieży oraz całych rodzin będących w trudnej sytuacji społecznej i ekonomicznej, zagrożonych wykluczeniem społecznym lub już marginalizowanych.  W  szczególności do osób które  sprawiają problemy wychowawcze, zagrożone są różnorodnymi dysfunkcjami społecznymi, demoralizacją, przestępczością oraz uzależnieniem.

Lokalizacja: Zajęcia prowadzone są w trzech ośrodkach Stowarzyszenia dla Rodzin w Warszawie.

• ul. Pszczyńska 26 m 57 (Targówek),
  • ul. Ząbkowskiej 39 m 2 (Praga – Północ),
  • ul. Nowodworskiej 35 m 51 (Białołęka - Tarchomin)
  • oraz środowisko otwarte Warszawy

Formy działania

• Wsparcie dlarodzin

• Poradnictwo dla klienta indywidualnego dorosłego – wsparcie indywidualne.

• Zajęcia grupowe, socjoterapeutyczne dla dzieci.

• Pomoc dziecku indywidualna

• Specjalistyczne konsultacje psychologiczne,

• zajęcia z zakresu pomocy pedagogicznej,

• integracja sensoryczna

• Animacje podwórkowe ulicznez wykorzystaniem pedagogiki ulicy.

• Udzielanie porad, konsultacji, informacji telefonicznie, prowadzenie zapisów na spotkania

• Prowadzenie bazy informacyjnej o innych placówkach pomocowych

• Formy związane ze współpracą z innymi, współdziałaniem ze środowiskiem lokalnym, rozpoznawaniem jego potrzeb

• Uczestniczenie i organizowaniespotkań interdyscyplinarnych

• Aktualizowanie diagnoz środowisk lokalnych

• Współpraca ze środowiskiem lokalnym

• Współpraca z wolontariuszami - stażystami

Cele

• Wzmocnienie pozytywnych relacji w rodzinach.

• Poprawa funkcjonowania rodzin będących w trudnej sytuacji społecznej pod względem pełnienia funkcji opiekuńczych, wychowawczych, umiejętności zabezpieczenia potrzeb żywieniowych i ekonomicznych rodzin, wspierania się w sytuacjach kryzysowych, aktywności własnej w dokonywaniu zmiany sytuacji życiowej.

• Wsparcie dzieci i młodzieży z rodzin zagrożonych marginalizacją społeczną w zakresie poprawy możliwości rozwoju, zwiększenia kompetencji społecznych poprzez fachową pomoc specjalistów, zajęcia socjoterapeutyczne.

• Rozwój form pedagogiki ulicy realizowanych w środowisku lokalnym o większym natężeniu i zagrożeniu problemów społecznych.

• Poprawa współdziałania osób z różnych sektorów i instytucji w środowisku lokalnym na rzecz spójnej pomocy dziecku i rodzinie.

• Zwiększenie przepływu aktualnych informacji o ofercie pomocowej z zakresu między innymi pomocy społecznej w środowisku lokalnym i okolicy oraz możliwych dróg uzyskiwania wsparcia i fachowej pomocy.

Kadra specjaliści, psycholodzy, pedagodzy, z dodatkowymi kwalifikacjami w zakresie prowadzonych zajęć, wieloletnim doświadczeniem w pracy z dziećmi, młodzieżą, rodzinami oraz wolontariusze.