Klub dla mam - spotkania warsztatowe

Jest to propozycja dla kobiet szukających wsparcia w macierzyństwie, pragnących dzielić się doświadczeniami i spędzać wspólnie czas.

Tematy  spotkań:

• Jak mówić do dzieci, aby nas słuchały; jak słuchać, by do nas mówiły – co nie co o komunikacji z dzieckiem. (na podstawie programu Faber i Mazlish)
  • Stop marudzeniu przy jedzeniu – co zrobić, aby Tadek-Niejadek zjadł zdrowy obiadek!
  • Mały geniusz – słowo o grach i zabawach wspomagających rozwój dzieci.
  • Brzydkie słowa. Pyskowanie, krzyki, Histerie i karny jeżyk – słów kilka o agresji i dyscyplinie.

Spotkania (po zebraniu się grupy) odbywać się będą w piątki w godzinach 10.00 - 12.00

Zapisy mailowo: sdr.stowarzyszenie@interia.pl lub telefonicznie: 22 619-42-67

Koszt: 35 zł. za spotkanie.

Opis warsztatów:

Jak pomóc dzieciom, by radziły sobie z uczuciami? Jak zachęcać do współpracy? Co zamiast karania? Jak chwalić? Jak zachęcać do samodzielności? Jeśli chcesz nie tylko lepiej rozumieć i mądrzej kochać dzieci, ale i być przez dzieci kochaną i rozumianą, na spotkaniu poznasz ćwiczenia i wskazówki ułatwiające opanowanie tej sztuki – na podstawie programu Faber i Mazlish.

Co zrobić, aby Tadek-Niejadek zjadł zdrowy obiadek?

Jak nauczyć dobrych nawyków żywieniowych? Jak błędy w żywieniu dzieci naprawić? Jak przekonać dziecko do jedzenia czegoś, za czym do tej pory nie przepadało, a mogłoby przepadać – bo to przecież wg nas dobre, no i przede wszystkim zdrowe? Bajki na oswojenie jedzenia? Tak! Tylko które? Ponadto przy okazji poznacie wiele kolorowych inspirujących przepisów dla maluchów!

Mały geniusz – słowo o grach i zabawach wspomagających rozwój dzieci.

Na warsztatach poznacie szereg zabaw - zarówno tych popularnych, jak i opracowanych wedug autorskich pomysłów, pomagających wspierać dziecko w harmonijnym rozwoju. Zabawy i ćwiczenia podzielone będą pod kątem wieku (od noworodka do 3 roku życia) oraz z podziałem na różne strefy rozwoju (ruch, wzrok, mowa, umiejętności społeczne i emocje).

Brzydkie słowa. Pyskowanie, krzyki. Histerie i karny jeżyk – słów kilka o agresji i dyscyplinie.

Czy, kiedy i jak ukarać niesfornego brzdąca? Czy kara fizyczna jest najlepszym rozwiązaniem? Jak rozwijać u dziecka samodyscyplinę? Jak nauczyć dziecko szacunku do nas?