Ku dobrej kondycji psychicznej rodzin

Główny cel projektu:
  • Udzielenie pomocy specjalistycznej psychologicznej rodzinie jako całości oraz osobom dorosłym.
  • Poprzez współpracę z innymi instytucjami dotarcie do rodzin i osób z poważnymi problemami życiowymi i zmotywowanie ich do podejmowania prób zmiany.
  • Wypracowanie standardów specjalistycznej pomocy psychologicznej, a co za tym idzie podniesienie jakości usług, także poprzez współpracę z innymi instytucjami.
  • Uzyskanie konkretnej poprawy w zakresie funkcjonowania psychicznego osób dorosłych i rodzin.
Główne działania:
  • Aktualizowanie diagnoz środowisk lokalnych;
  • Rozpowszechnienie materiałów informacyjnych o udzielanych formach pomocy;
  • Poradnictwo, konsultacje, terapia psychologiczna, dla dorosłych i rodzin;
  • Udzielanie informacji telefonicznie, prowadzenie zapisów na spotkania;
  • Współpraca ze środowiskiem lokalnym;
  • Prowadzenie bazy informacyjnej o innych placówkach pomocowych;
  • Superwizja.
Osiągnięte efekty - przykłady:
  • Udzieliliśmy pomoc specjalistycznej psychologicznej potrzebującym rodzinom, osobom dorosłym w formie nieodpłatnej, której brakowało, dzięki temu rozszerzyliśmy tego typu ofertę dla Warszawy, szczególnie po stronie praskiej.
  • Dotarliśmy do rodzin i osób z poważnymi problemami życiowymi.
  • Rozpoczęli oni podejmować próby zmiany dotyczące siebie i swojej rodziny.
  • Wypracowaliśmy standardy specjalistycznej pomocy psychologicznej i rodzinnej, a co za tym idzie podnieśliśmy jakość świadczonych przez nas usług.
  • Dokonały się zmiany u osób korzystających z pomocy w ramach projektu (większa umiejętność samodzielnego rozwiązywania problemów życiowych; nabycie umiejętności rozpoznawania i zmiany swoich zachowań, postaw, które leżą u podłoża problemów z radzeniem sobie w trudnych sytuacjach życiowych; uzyskanie wiedzy i nabycie umiejętności radzenia sobie z codziennymi problemami).
  • Zwiększyła się świadomość w środowisku lokalnym potrzeb rodzin i osób dorosłych w zakresie rozwiązywania problemów psychologicznych.
Finansowanie:
  • Projekt dofinansowany z Funduszu Inicjatyw Obywatelskich,