Warsztaty „Czy chcę być rodzicem?”

Decyzja o posiadaniu dziecka jest jedną z najtrudniejszych w dorosłym życiu, ponieważ wiąże się z dużą odpowiedzialnością. Równie trudną decyzją jest nieposiadanie dziecka. Świadome rezygnowanie z roli rodzica jest prawem każdego z partnerów, pod warunkiem, że jest to krok podjęty odpowiedzialnie i za obopólną zgodą, uwzględniająca konsekwencje na przyszłość.

Dla kogo?

Warsztaty dla osób, dla których decyzja o rodzicielstwie jest trudna; dla par, małżeństw, dziewcząt i kobiet w ciąży,  w różnej sytuacji życiowej; par, które są bezpłodne, przyszłych ojców itp.

Sposób organizacji:

Jest to cykl 8 spotkań, które będą  odbywały się 2 razy w miesiącu po 3 godziny. Zajęcia  w grupie nie większej niż 10-12 osób. Miejsce warsztatów- lokal Stowarzyszenia dla Rodzin, ul. Ząbkowska 39 m 1,2.

Opis warsztatu:

Podczas zajęć warsztatowych uczestnicy będą różnymi metodami szukać odpowiedzi na ważne dla nich tematy, zgodnie z programem zajęć oraz na bazie procesu grupowego. Wzajemne poznanie się i integracja grupy służą lepszej komunikacji, wzmacniają poczucie bezpieczeństwa i są pomocne w wymianie doświadczeń między członkami grupy.

Metody pracy:

Warsztaty mają charakter psychoedukacyjny. Dzięki grupie i jej zasobom uczestnicy w sposób aktywny uczą się od siebie nawzajem przez doświadczenie, przeżywanie oraz rozumienie. Dzięki ciekawym metodom warsztatowym takim jak psychodrama, „rundka”, „burza mózgów”, dyskusja, mini-wykłady lub filmy, nauka  przynosi trwałe efekty.

Założenia:

Wychodząc z założenia, że decyzja o byciu lub nie rodzicem jest bardzo trudna i odpowiedzialna, aby pomóc tym, którzy tego potrzebują – proponujemy warsztaty, które oferują pomoc psychologiczną, wsparcie grupowe i wspólne uczenie się od siebie nawzajem, wymianę doświadczeń, wiedzy, umiejętności.  Dzięki nowym umiejętnościom i samoświadomości będzie Ci łatwiej podjąć decyzję.

Cele:

Celem warsztatów będzie dostarczenie uczestnikom nowej wiedzy, doświadczeń i umiejętności, które będą im pomocne w podjęciu decyzji o byciu lub nie rodzicem.

Wsparcie uczestników, towarzyszenie im w trudnej dla nich sytuacji niezależnie od decyzji, jaką podejmą. Zwiększenie świadomości siebie.

Program warsztatów:

1. Ja czyli KTO? Kim jestem Tu i Teraz?

2. Czy jestem dorosły(ła)? Ja - dorosły, Ja - dziecko.

3. Emocje - wróg czy przyjaciel? Moje tęsknoty i marzenia - o czym mówią i co dla mnie znaczą?

4. Moje cele życiowe, plany, czego chcę i potrzebuję, żeby to osiągnąć, i dlaczego?

5. Dziecko - mity i prawdy. Jak je rozróżnić?

6. Rodzicielstwo - co dla mnie znaczy?  Co daje, a co zabiera?

7.Teraz, później czy w ogóle? Skąd mamy wiedzieć, kiedy jest najlepszy moment na dziecko?

8. Jak podjąć decyzję, gdy partnerzy mają różne zdania na temat rodzicielstwa?

9. Jak wziąć odpowiedzialność za swoje życie i zacząć się nim  cieszyć?

Cena warsztatu: 35 zł za godz. od osoby

Zasady kwalifikacji: zapisy bezpośrednio na warsztat.

Realizator: Katarzyna Cudna

Termin warsztatów: warsztaty będą odbywały się w piątki lub soboty do uzgodnienia, gdy zbierze się grupa zainteresowanych.

Zapisy: Osoby zainteresowane prosimy o kontakt telefoniczny lub mailowy

Mail: kasia-major@o2.pl