Znajdź na stronie

Działalność częściowo odpłatna

Bezpłatna pomoc specjalistyczna

Stowarzyszenie dla Rodzin realizuje różnorodne formy bezpłatnej pomocy specjalistycznej: psychologiczno – pedagogicznej dla dzieci, młodzieży, rodziców, rodzin oraz dla dorosłych.

Zaproszenie

Na bezpłatne zajęcia. Do pobrania i podpisania w instytucji kierującej.

Informator lokalny

„Gdzie szukać pomocy, Gdzie spędzać wolny czas”

Szymczak Anna

Psycholog z doświadczeniem w pracy zawodowej od 1992 roku.Ukończyła Uniwersytet Warszawski, Wydział Psychologii, ze specjalizacją „Stosowana psychologia kliniczna człowieka dorosłego” (promotor prof. L. Grzesiuk).

• Szkolenie – Systemowa Terapia Rodzin (prowadzone przez A. Siewierską, B. Tryjarską) przygotowujące do prowadzenia psychoterapii rodzinnej oraz par.
  • Studium Psychologicznej Pomocy Rodzinie,  kurs  kwalifikacyjny (prowadzony przez A. Naporowską).
  • Szkolenie w Instytucie Analizy Grupowej „Rasztów” z zakresu analizy grupowej, przygotowujące do prowadzenia psychoterapii indywidualnej i grupowej dla osób dorosłych, gdzie otrzymała rekomendację Instytutu do pracy terapeutycznej.
  • Szkolenie z Terapii Skoncentrowanej na Rozwiązaniach – II stopień.

Ukończyła różnorodne szkolenia z zakresu psychoterapii, terapii, pomocy psychologicznej np: Studium Interwencji Kryzysowej oraz Studium Przeciwdziałania Przemocy, „Positive Psychotherapy, Psychosomatic Medicine and Transculttural Psychiatry”. Warsztaty terapii twórczej.  „Craniosacral Therapy”. „NLP Practitioner”. Interwencja kryzysowa. Praca z osobami z problemami uzależnień oraz współuzależnionymi. Prowadzenia zajęć profilaktyczno – edukacyjnych, socjoterapeutycznych.

Studium profilaktyki i socjoterapii (OPTA).

Posiada uprawnienia i przygotowanie do prowadzenia:

• Warsztatów umiejętności wychowawczych „Szkoła dla rodziców i wychowawców”.
  • Diagnozy psychologicznej w tym z zakresu problemów emocjonalnych, zaburzeń zachowania, zagrożenia uzależnieniami, przemocą. Mediacji i negocjacji. Treningu Zastepowania Agresji.

Systematycznie uczestniczyła i uczestniczy w superwizji pracy psychoterapeutycznej między innymi u dr. Jerzego Pawlika, Wiesławy Łodej-Sobańskiej, Ewy Bąk (Instytut Analizy Grupowej „Rasztów”), Barbary Smolińskiej (Laboratorium Psychoedukacji), Aliny Naporowskiej, Krystyny Grzywińskiej, Moniki Jakubowskiej.

• Ukończyła własną psychoanalizę szkoleniową, długoterminową.
  • Otrzymała stopień nauczyciela dyplomowanego.
  • Jest członkiem Zespołu Interdyscyplinarnego w jednej z Dzielnic w Warszawie.
  • Posiada uprawnienia zarządzania oświatą, kierownika placówek wypoczynku dla dzieci i młodzieży, kwalifikacje zarządzania projektami.
  • Ukończyła szkolenia z zakresu budowania i ewaluacji programów profilaktycznych.
  • Pełni funkcję Dyrektora Niepublicznej Poradni Psychologiczno – Pedagogicznej (dla dzieci młodzieży, dorosłych, rodzin) Stowarzyszenia dla Rodzin.
  • Jest autorem wielu programów z zakresu psychologicznej, specjalistycznej pomocy: rodzinie, dzieciom, młodzieży, dorosłym; dotyczących szeroko pojętej profilaktyki i edukacji w środowisku lokalnym, w ujęciu systemowym; programu niepublicznej placówki specjalistycznej – socjoterapeutycznej; programu poradni rodzinnej.
  • Odbyła staże zawodowe między innymi w Instytucie Psychiatrii i Neurologii w Warszawie, Szpitalu Psychiatrycznym przy ul. Nowowiejskiej, Akademickim Ośrodku Psychoterapii.
  • Zdobyła doświadczenie zawodowe, w tym w prowadzeniu psychoterapii,  między innymi w Poradni Psychologiczno – Pedagogicznej,  Poradni Rodzinnej, Niepublicznej Specjalistycznej (socjoterapeutycznej) Placówce Opiekuńczo – Wychowawczej, Gabinecie psychoterapeutycznym.
Przewiń do góry